Staycationideetje: het water op

‘En, waar gaan jullie deze zomer naartoe?’ Een vraag die me de afgelopen weken ontelbare keren gesteld is, maar waar ik zelfs nu mijn vakantie begonnen is nog geen antwoord op weet. Verbouwingen, weet je wel… Wat niet alleen betekent dat ons budget tamelijk beperkt is, maar ook dat er iemand ’s ochtends om 7 uur de deur mag openen voor de werkmannen… Weliswaar met Don King-haar en in peignoir. ‘T Is mijn vakantie en ik wil echt niet om 6.30 uur al in de douche springen om toonbaar te zijn voor de bouwvakkers. Luiheid beats ijdelheid. Toch om 7 uur ’s morgens.

“Het is vakantie: luiheid wint van ijdelheid”

En hoewel de kans groot is dat we volgende week toch een paar dagen zonniger oorden opzoeken, probeer ik nu toch het beste te maken van mijn staycation. Ik heb een lijstje met expo’s waar ik naartoe wil, een ander lijstje met leuke adresjes die ik wil checken én een lijstje ‘scoren bij de zonen’. En op dat laatste lijstje stond ook ‘een zonneboot huren bij vzw De BOOT‘.

De vlucht van de reiger

En wanneer huur je een bootje? Op zonnige en warme dagen natuurlijk, dus toen ik zondagmorgen zag dat het weer deze week een stuk minder zonnig zou zijn, besloten we meteen werk te maken van het bootjevaren. Een telefoontje later was ons bootje gereserveerd, en konden we naar Merkem rijden, waar de boot van vzw De BOOT aan de Driegrachtenbrug aangemeerd ligt.

IMG_8126

 

Na wat administratie mochten we in de Meerkoet stappen, een elektrisch bootje voor een zestal personen. Bart Castelein, drijvende kracht achter De BOOT en het lief van schrijfster Kristien Hemmerechts, gaf manlief een snelcursus varen: sturen, draaien, afremmen (eigenlijk in achteruit schakelen) én, ook belangrijk, de correcte manier om je boot vast te maken aan een steiger. Een paar minuutjes later kozen we het niet zo ruime sop van het Ieperleekanaal en zetten we koers richting IJzer.

IMG_8051

 

Terwijl manlief ons vaartuig op het rechte pad hield (de zonen mochten varen en sturen, wat in het begin tot wat gezwalp leidde), kon ik niets anders doen dan genieten. Van de zon, de rust en de prachtige natuur. Van de kwebbelende zonen en dito eenden. Van de reiger die voor ons uit vloog. Van het koele water… Heerlijk.

Picon bij de Knokkebrug

Een half uur later waren we 2,5 kilometer verder en bij de IJzer aanbeland, waar we aanmeerden bij de Knokkebrug én bij De Knocke, een gezellig cafeetje met dito terras. Terwijl de jongens frisdrank dronken, waagde ik me aan een picon en die was overheerlijk. 🙂 Al vlug raakten we aan de babbel met medeterrasgangers, die best wel jaloers waren op ons ongewoon vervoermiddel en meteen plannen maakten om ook een bootje te huren.

IMG_8134

Na de tussenstop was het tijd om met ons bootje naar De BOOT terug te keren, waar we nog even op het terras bleven hangen. Een heerlijke plek om te toeven én om van het hoeveijs van Viola te proeven. Overheerlijk en de ideale afsluiter van ons tripje.

Een zonneboot huren kost 25 euro voor het eerste uur, en daarna 5 euro per kwartier. De BOOT verhuurt ook tweepersoonskajaks aan 10 euro per dag. De BOOT is in juli en augustus dagelijks open van 12.30 tot 19 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s