Soepje van rabarber en aardbeien

Daar is de lente, daar is de rabarber! Telkens ik zo’n bundel roze stelen zie liggen, word ik opnieuw naar mijn kindertijd gekatapulteerd, toen we thuis een rabarberveldje hadden, net naast de volière van mijn vader. Op blote voeten – schoenen en ik, dat ging in mijn kindertijd niet samen – liep ik na schooltijd naar dat veldje om er een stengel af te breken, even af te spoelen onder de pomp en zo rauw op te knabbelen. Heerlijk!

Knabbelen op zo’n kraakverse roze steel: heerlijk!

Nu, 30 jaar later, moet ik het met rabarberstelen uit de winkel stellen. Mijn pogingen om een eigen veldje aan te leggen, zijn door onze verbouwingen de kop ingedrukt. En mijn rabarber eet ik ook niet meer rauw – daarvoor moet rabarber echt kraakvers zijn – maar wel klaargemaakt. In dit soepje met aardbeien bijvoorbeeld. Zoeter dan zoet, en heerlijk met slagroom. Of bij een bolletje vanille-ijs. Of ’s morgens met wat yoghurt… En ja, ik durf dit soepje zelfs op mijn boterhammetje te smeren… Zo heerlijk is het.

Wat heb je nodig?

  • 800 g rabarber
  • 450 g bruine suiker
  • 400 g aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 20 cl vloeibare room
  • 2 zakjes vanillesuiker

Zo maak je het

Schil en was de rabarber. Snij in stukjes en doe in een kookpot. Doe er de bruine suiker en de inhoud van het vanillestokje bij en breng zachtjes aan de kook. Laat de rabarber zo’n 20 minuutjes koken tot je een compote krijgt.

image

Was ondertussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in kwartjes.

Giet de rabarbercompote in een glazen kom en voeg er de aardbeien bij. Roer voorzichtig om en laat afkoelen.

Dien op met vanilleslagroom: klop hiervoor de room samen met de vanillesuiker op. Of vervang de slagroom door een bolletje vanille-ijs. Of pak een portie met ijs én slagroom natuurlijk! 😉

image

Een gedachte over “Soepje van rabarber en aardbeien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s