Een vleugje zomer in de winter: pasta en schelpjes

Iemand vroeg me onlangs of ik een zomer- of een wintermens ben. Een vraag waar ik niet zomaar op kon antwoorden. Ik hou van warmte, maar kan ook echt genieten van een winterse wandeling, dik ingeduffeld, met een licht tintelende neus van de koude. En met een warme chocolademelk als ultieme beloning natuurlijk.

Geef me zon en ik ben gelukkig”

Ik kwam tot het besluit dat ik vooral een zonnemens ben. Geef me zon en ik ben gelukkig. Iets wat in de winter moeilijker is dan in de zomer – wanneer het nog donker is als je naar je werk vertrekt en al donker is als je naar huis rijdt – maar net dat maakt die momenten waarbij ik wel van de zon kan genieten veel intenser.

Als de regen echter dagenlang het land teistert, moet ik hulplijnen inroepen. En aangezien mijn budget niet echt tripjes naar zonniger oorden toelaat (lang leve verbouwingen, not!), situeert mijn favoriete hulplijn zich in de keuken. Lang leve gerechten die je even het gevoel geven dat je in een of ander zonnig zuiders land bent, zoals dit receptje met pasta en schelpen. De inspiratie voor dit gerecht vond ik in Nest Special Koken 2016 – Nr. 28, waar het gerecht met fregola wordt gemaakt. Maar aangezien deze pasta nog niet te verkrijgen is in het boerengat waar ik – heel graag trouwens – woon, nam ik lasagnettes als basis.

Zie hier dus mijn recept voor lasagnettes met schelpjes.

Wat heb je nodig:

  • 1 witte ui, in brunoise gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten met Italiaanse kruiden
  • 350 g lasagnettes (of fregola, of andere kleine pastasoorten)
  • 1 kg schelpen (ik koos voor een mengeling van venus- en tapijtschelpen, om de eenvoudige reden dat er geen kilogram van een soort voorhanden was)
  • zwarte peper
  • 1 handvol bladpeterselie voor de afwerking

Hoe maak je het?

Verwarm 4 el olijfolie in een pan en fruit er de ui en de knoflook in. Voeg de gepelde tomaten en 30 cl water toe, en laat 15 minuten pruttelen.

Kook de pasta al dente in gezouten water en giet af. Meng de tomatensalsa en de pasta door elkaar.

Verhit 4 el olijfolie in een stoofpan en doe er de schelpen in. Sluit af met een deksel en schud na 2 minuten even op. Laat de schelpen nog 2 minuten stoven.

Giet een scheut gezeefd schelpjesvocht bij de fregola en werk af met de fijngehakte peterselie en zwarte peper. Schep op en geniet van de zon in je bord!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s