Bezocht: Monumenten voor de dood

De dood levensecht. Alleen zo kan ik de werken van Cindy Wright omschrijven. Levensecht, adembenemend mooi en verbluffend.

Haar schilderijen zijn te zien in het deze zomer geopende Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde, waar momenteel de expo Monumenten voor de dood loopt.

Cindy Wright (44) woont en werkt in Antwerpen. De kunstenares maakt hyperrealistische werken, waarbij je pas van dichtbij ziet dat het niet om een foto maar om een schilderij gaat. Centraal thema is vergankelijkheid. Bij Cindy Wright is de dood echter nooit lelijk. Haar vlinder met gebroken vleugels is een juweeltje, en ik stond minutenlang gebiologeerd te staren naar SpaceInvaders, een verzameling dode vliegen waarvan zelfs de afgebroken pootjes intrigerend mooi zijn. Hetzelfde geldt voor Roadkill (zie bovenaan).

image
Scattered van Cindy Wright, nog veel mooier in het echt. Nu te zien in Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde.

 

Kippenvel had ik ook bij Endless Road, een weergave van een stukje Menenpoort in Ieper met daarop haar eigen naam, Wright.

Monumenten voor de dood toont niet alleen werken van Cindy Wright, maar ook van Stief Desmet – die bevreemdende beelden in zwart en goud maakt – en van Renato Nicolodi. Die laatste maakt massieve installaties, maquettes van geheimzinnige gebouwen die doen dromen van vervlogen en van toekomstige tijden. Al kunnen het evengoed nachtmerries worden.

Genieten van Grard

Niet alleen Monumenten voor de dood is de moeite waard, ook de permanente expo rond George Grard is dat. Op de eerste verdieping ontdek je tekeningen en beelden van de uit Doornik afkomstige beeldhouwer die in Sint-Idesbald zijn prachtige odes aan de vrouw creëerde. De vrouwen van Grard zijn wulps, sensueel maar ook erg krachtig.

image

In de George Grardzaal staan originele gipsen op klein formaat, die duidelijk de evolutie die Grard door de jaren heen maakte aantonen. Helemaal anders dan zijn prachtige gebeeldhouwde vrouwen zijn zijn getekende vrouwen. De verhoudingen zijn vaak wat zoek, de vrouwen onvolmaakt. En toch herken je er ook de beeldhouwer Grard in.

image

Maak zeker ook een wandeling rond de schuur waarin Kunstencentrum Ten Bogaerde gevestigd is: rond het gebouw staan negen grote bronzen beelden van de artiest, die in combinatie met de natuur extra krachtig – zoals zijn De Grote Afrikaanse – of verbazingwekkend nietig – De Zee, beter bekend als Dikke Mathille – zijn.

Monumenten voor de dood, nog tot en met 8 januari 2017 in Kunstencentrum Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde. De expo is gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s