Ronse, stad voor lekkerbekken

Kazen, bieren, mosterd… In Ronse worden heel wat lekkere streekproducten gemaakt. Dat ontdekten wij met de Smaakkaart, een stadswandeling met tal van smakelijke stops. Starten doe je aan de dienst Toerisme in de De Biesestraat. De toeristische dienst heeft haar vaste stek in De Hoge Mote, een prachtige kanunnikenwoning omwald door water.

IMG_7136

Je krijgt er meteen een eerste Ronsische klassieker: buuntsies. Gepofte en gekruide erwtjes, die vroeger heel populair waren. De borrelnootjes van lang vervlogen tijden, als het ware. Op de binnenplaats van De Hoge Mote, met glaskunstwerken van Jan Leenknegt, proeven we van de buuntsies, maar dat is niet echt een succes: de wat aparte smaak valt enkel bij Jasper in de smaak.

“Echt lekker, oordeelt manlief, en ik kan hem alleen maar gelijk geven”

Tijd om verder te wandelen. Enkele honderden meters verder houden we halt bij Café Sint-Hermes, een druk bezocht volkscafé, waar we op het terras nog een plekje vinden. We ruilen onze bonnetjes van de Smaakkaart in en krijgen een Ronsenaarke, een aperitief op basis van Picon. Echt lekker, oordeelt manlief en ik kan hem alleen maar gelijk geven. En ook stop 3 is een schot in de roos: in Artisanne genieten we van Hoge Motekaas én van drie soorten mosterd van Camp’s. Vooral de karamelmosterd valt in de smaak. In dit streek- en eethuisje, dat ooit het huisje van de grafdelver was, kan je nog tal van andere streekproducten ontdekken. Wij vielen alvast ook voor de verschillende patés.

IMG_7182

Voor het eethuisje staat trouwens ook het beeldje van Buunie, een buuntsiesverkoper van Ronse. Wie over zijn hoofd wrijft, mag een wens doen…

IMG_4609

 

Hemel voor foodies

Maar voor ons is het tijd om naar onze volgende halte te gaan: De Passage, aan de overkant van de straat. Ooit een kerk, daarna een bioscoop, houtzagerij en garage en nu een hemel voor foodies, met restaurants en winkeltjes.

IMG_4659
Kijk in De Passage zeker ook eens naar omhoog. Het dakgebinte is ronduit prachtig.

Hier mogen we twee bonnen inruilen: bij Il Passaggio krijgen we een bordje antipasta, IMG_4617terwijl we in Koffieboone van een zestal lekkernijen mogen proeven. Onze favoriet? De citroenkweepeertaart! Hoewel, eigenlijk hebben we nog een andere favoriet: uitbaatster Kristie, die zorgt voor een heerlijk warme sfeer en heel wat uitleg bij alle lekkernijen. Ook het interieur, met heel wat leuke details – van een doos vol liefde tot oude Knacks uit de jaren ’70 – is een aanrader.

IMG_4615
In Koffieboone geniet je niet alleen van de heerlijke koffie, maar ook van het leuke interieur.

IMG_4613

We sluiten onze Smaakkaartwandeling af op de Grote Markt, waar we kunnen kiezen uit twee beschermde cafés: de Harmonie en Local Unique. We kiezen voor de Harmonie en staan versteld van het prachtige interieur met indrukwekkende wandtegels en tot vreugde van de kinderen ook een aantal oude kermispaarden. Ons laatste bonnetje is goed voor een Ronsisch biertje. Manlief kiest voor een Keun, ik glip even buiten Ronse en kies voor een Quintine. De ideale afsluiter van een leuke wandeling.

IMG_7207

Meer info over de Smaakkaart krijg je bij Toerisme Ronse.

Een gedachte over “Ronse, stad voor lekkerbekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s