Ontdekking van de maand: Ronse

Een weekendje Ronse? Het stond niet meteen bovenaan mijn verlanglijstje. Want Ronse, was dat geen verloederde stad? En zou er daar überhaupt iets te beleven zijn? Wat wist ik eigenlijk van die stad, buiten het feit dat Claude Criquielion er op dramatische wijze het wereldkampioenschap wielrennen verloor en de stad in de Vlaamse Ardennen ligt? Wel, om eerlijk te zijn, niks! Dus toen ik de kans kreeg om daar verandering in te brengen, twijfelde ik geen moment en dompelde ik me samen met de zonen en de echtgenoot een weekend lang onder in deze Parel van de Vlaamse Ardennen.

IMG_7135

Het verdict? Ronse is een bezoekje meer dan waard. Nog niet overtuigd? Misschien overtuigen deze vijf tips je wel!

  1. Stad vol smaak

Lekkerbekken komen zeker aan hun trekken in Ronse. Kazen, bieren, mosterd… De stad is rijk aan streekproducten. De ideale manier om die te ontdekkenis de Smaakkaartwandeling. Getest en goedgekeurd! Het verslag van die wandeling lees je hier.

IMG_4755

2. Stad in de natuur

Wie het stadscentrum van Ronse verlaat, zit meteen in een prachtig natuurlandschap. Ideaal voor wielertoeristen die niet bang zijn van pittige hellingen, maar zelf kozen wij voor een wandeling in het Muziekbos.

Het bos ligt op de Muziekberg, een van de getuigenheuvels zoals ook de Kemmelberg er een is. In het voorjaar kan je er genieten van de kleurenpracht van voorjaarsbloeiers zoals de wilde hyacinth en de wilde narcis, maar ook in de andere seizoenen is het er heerlijk wandelen én spelen. Onze zonen leefden zich volledig uit op de grote speelzone. Breng zeker ook een bezoekje aan de Geuzentoren. Staand op deze toren en volkomen in vervoering gebracht door wat hij zag, riep dichter Pol De Mont in 1888 de legendarische woorden ‘Maar dit zijn hier de Vlaamse Ardennen.’ Meteen de eretitel voor de streek. En Ronse? Die kroonde zichzelf tot Parel van de Vlaamse Ardennen.

IMG_7272

Wie de toren zelf ook wil beklimmen, neemt best vooraf contact op met Toerisme Ronse.

3. Stad van textiel

Ronse was vroeger een echte textielstad. Er waren echt honderden textielbedrijven waar garen werden gesponnen, geverfd en geweven. Die geschiedenis komt opnieuw tot leven in MUST – Museum voor textiel, gevestigd in de oude textielfabriek Cambier-Robette. Een museum dat er eerst wat ouderwets uitzag, maar niets is minder waar.

De vele demonstraties en de vele werkende weefgetouwen tonen niet alleen het hele productieproces, maar ook de evoluties in de sector van 1900 tot 2000. En geloof me, het is echt indrukwekkend als zo’n machtige machine in gang schiet. Minder indrukwekkend maar even leuk: zelf even weven op een thuisweeftoestel.

4. Stad met De Vrijheid

De Vrijheid was van de tiende eeuw tot aan de Franse Revolutie een stad binnen de stad, waar de kerk de baas was. Middelpunt van De Vrijheid was de Sint-Hermescrypte, een prachtige ruimte onder de Sint-Hermeskerk waar pelgrims vroeger genezing zochten. Van hoofdpijn tot geestesziekten: in Ronse werd het genezen. Tenminste, als je je lichaamsgewicht in bouwmateriaal, dieren en voeding kon betalen. Ronse gaf de pelgrims trouwens een garantie: kwam de genezing niet en pleegde de pelgrim later zelfmoord, dan mocht hij in Ronse toch in gewijde grond begraven worden…

IMG_7264

Loop na het bezoek aan de crypte zeker ook de kerk zelf binnen. Je ziet er niet alleen het indrukwekkend beeld van Sint-Hermes, maar daar vlakbij ook een heel speciale bank, waarop de zwaar geesteszieke pelgrims konden worden vastgebonden. Komt de kerk je trouwens bekend voor? Dan heb je ongetwijfeld de film Daens gezien, die hier gedeeltelijk werd opgenomen.

5. Stad vol art deco en art nouveau

De textielindustrie drukte ook architecturaal zijn stempel op Ronse: de textielbaronnen bouwden in de stad grote villa’s en herenhuizen in dé stijlen van toen: art deco, art nouveau en neogotiek. Architectuurliefhebbers komen meer dan aan hun trekken in de stad. Onze tip: download op My Tours de gratis artdecowandeling. Dankzij de app krijg je niet alleen uitleg bij je wandeling, maar krijg je ook indrukwekkende videoclips en mooie foto’s te zien.

IMG_4605

Meer info: Toerisme Ronse, De Biesestraat 2, 9600 Ronse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s