Het grootste nestkastje ter wereld

Na een paar maanden noodgedwongen zonder sport – een gevolg van vervelende hoestbuien die mijn keel deden dichtklappen, waardoor ik geen adem kreeg, telkens ik in beweging kwam… Zelfs gewoon opstaan uit de zetel was genoeg om een hoestbui uit te lokken – grijp ik elke kans aan om in beweging te komen. Ik ben opnieuw beginnen lopen en ook mijn koersfiets is de laatste weken al een paar keer van stal gekomen.

Vandaag had ik een dagje vakantie, ideaal dus voor een fietstochtje. Na maanden stilliggen is mijn conditie niet echt optimaal, maar ik besloot toch om langs de IJzer tot aan Fintele (Lo-Reninge) te fietsen. Daar staat sinds kort het grootste nestkastje ter wereld, en dat wou ik wel eens met mijn eigen ogen aanschouwen.

“Kortemouwentijd is voor mij Castellitijd”

En, ondanks alle regenvoorspellingen was ook de zon van de partij. Voor het eerst dit jaar kon ik dus met korte mouwen en dito broek de fiets op. En kortemouwentijd is voor mijn ook Castellitijd. Ik ben helemaal gek van dit truitje-met-retrofeel.

IMG_4597

Het fietsen ging betrekkelijk vlot, al was er best wel een fel windje, en lag Fintele net iets verder dan ik mijn herinnerde. Even dacht ik eraan om al eerder rechtsomkeer te maken – de zon had plaats gemaakt voor een grijs wolkendek en de wind werd nog feller, dus vreesde ik even dat ik in een onweer terecht zou komen – maar de gedachte aan een dame blanche op het terrasje bij Fintele deed me toch doorzetten. Ja, ik weet hoe ik mezelf kan motiveren (knipoog).

Vreemde vogels

En toen kwam Fintele en het nestkastje – zeg maar nestkast – ook in zicht. Een enorme groene doos, met vooraan een groot rond gat, en aan de zijkanten mininestkastjes. Geen tierlantijntjes dus, maar toch best wel indrukwekkend. De drie meter hoge nestkast is gemaakt door leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking van het Diksmuidse VTI, en is volgens opdrachtgever Regionaal Landschap Ijzer en Polder het grootste nestkastje ter wereld.

IMG_4598

Maar dat is niet het enige speciale aan dit nestkastje: het is ook een ode aan ‘Vreemde Vogels’. Aan de vele watervogels die bij de IJzer halt houden op weg naar het zuiden/noorden/waar ze ook naartoe gaan, maar ook aan de vluchtelingen die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog even halt hielden, én aan de vluchtelingen van nu die in Diksmuide een thuis gevonden hebben.

Zoals Baraa, Mones, Waheed, Wasim en Ahmad. Vijf vluchtelingen die nu in Diksmuide verblijven en op een heel originele manier hun verhaal met iedereen die even halt houdt aan het nestkastje delen: samen met geurkunstenaar Peter De Cupere selecteerden ze elk twee geuren: één die mooie herinneringen oproept aan hun thuisland, bv. aan de gerechten van hun mama, en één die slechte herinneringen oproept, zoals de geur van gestold bloed. Geuren die in de tien kleine nestkastjes aan de zijkant van de ‘moedernestkast’ te vinden zijn. En in de grote nestkast zelf zie je hun foto’s en teksten, zowel in het Nederlands als in hun moedertaal. Best wel indrukwekkend.

IMG_4589

Geen dame blanche

Minder indrukwekkend was het feit dat het terrasje geen terrasje bleek te zijn. De horecazaak die ik voor ogen had is blijkbaar enkel in het weekend open… Er zijn nog horecazaken vlakbij, maar daar kan ik mijn fiets niet in het oog houden, en aangezien ik geen slot bij me had, besloot ik om zonder ijsje huiswaarts te keren.

“Stel je voor dat die pubers me opnieuw zouden inhalen…”

Een pittig tochtje, want nu zat de wind heel vaak pal op kop. Ook toen ik een bende tienerjongens voorbij stak, die me prompt allerlei aanmoedingskreten toeriepen. Waardoor ik het aan mezelf verplicht was om voluit te blijven gaan, kop tussen de schouders, neus op het stuur… Stel je voor dat dat stelletje zeventienjarigen (enfin, dat schat ik toch, het waren in elk geval geen piepjonge tieners meer) me opnieuw zou inhalen… Dat zou pas beschamend zijn!

Maar, ze hebben me niet ingehaald. En ik heb dan wel geen ijsje gegeten, maar wel een chocolademousse, in de zon, op mijn eigen terras. En het deed deugd. Het fietsen, én die chocomousse.

IMG_4592

Meer over het project Vreemde Vogels vind je op de website van het Regionaal Landschap IJzer en Polder. In het kader van het project worden ook fietstochten en wandelingen georganiseerd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s